Stocks‎ > ‎

Info: Bunseng Holdings Bhd

posted 14 Jul 2011, 10:40 by Zam Mlk
Bunseng Holdings Bhd, pengedar dan pemasar perkakasan am, merancang untuk menggunakan hasil yang diperoleh daripada IPO akan datang untuk membina kemudahan baru yang terdiri daripada gudang bersepadu dan pusat runcit pada sekeping 12,43 ekar (4.97ha) tanah di Jalan Ipoh, berkata pengarah urusan Wong Kian Wah. 

Gudang baru yang bersepadu, yang dijangka memulakan pembinaan pada separuh kedua tahun ini, akan membolehkan Bunseng untuk merasionalkan operasi logistik yang sedia ada di Lembah Klang serta memperluaskan kapasiti, katanya. 

"Dalam perniagaan kita, anda perlu mempunyai lebih banyak ruang kerana perkara-perkara yang terlibat adalah terlalu banyak," kata Wong kepada harian The Edge Kewangan. Beliau menambah bahawa gudang baru, dijangka akan beroperasi sepenuhnya menjelang 2013, akan digunakan untuk menyatukan semua kilang-kilang di bawah Bunseng untuk meningkatkan kecekapan. 

Bunseng membeli tanah untuk RM34 juta pada tahun lepas. 

Batu Caves berasaskan syarikat itu pada awal Julai menerima kelulusan daripada Suruhanjaya Sekuriti (SC) bagi cadangan penyenaraian di Pasaran Utama Bursa Malaysia. Syarikat itu berkata ia akan mengeluarkan 33,3 juta saham baru dan membuat tawaran untuk jualan 45 juta saham sedia ada untuk IPO. Bunseng dijangka akan disenaraikan pada suku ketiga, menurut Wong. 

Bunseng terutamanya pasaran dan mengedar perkakasan amnya, seperti paku, bolt, nat dan kunci kepada pemborong perkakasan, peruncit, kaum pedagang, bangunan kontraktor, pengilang dan petani. 


Wong: Dalam perniagaan kami, anda perlu mempunyai lebih banyak ruang kerana perkara-perkara yang terlibat adalah terlalu banyak. 
Wong berkata kelebihan daya saing Bunseng terletak dalam pemasaran dan pengagihan rangkaian perniagaan yang luas, menyeluruh di rumah logistik keupayaan serta pengedaran eksklusif dan bukan-eksklusif beberapa produk perkakasan seperti Yale. Syarikat itu juga pemilik jenama produk perkakasan beberapa seperti Ace, aman, Colex, VIP, Hitz dan Hans. 

Wong berkata Bunseng juga dirancang untuk menggunakan sebahagian daripada hasil untuk menubuhkan sebuah pejabat perwakilan di Indonesia menjelang separuh kedua tahun ini untuk meningkatkan keupayaan pemasaran dan pengedaran di negara ini. 

"Kami akan menggunakan anak syarikat kami (Sing Brothers Harwarde (M) Sdn Bhd) di Singapura untuk menembusi pasaran Indonesia," katanya. "Kami percaya bahawa terdapat banyak peluang untuk pengembangan di Indonesia." 

Eksport pada masa ini 12% daripada hasil syarikat, mengikut kepala Bunseng kewangan Jun Ng Lip. 

Menurut Ng, Bunseng membuat keuntungan sebanyak RM16 juta bagi tempoh 10 bulan yang berakhir pada April 31 di atas sebanyak RM160 juta dalam pendapatan, memberikan syarikat margin keuntungan bersih sebanyak 10%. 

Bunseng mencatatkan keuntungan bersih sebanyak RM20.7 juta untuk FY10 yang berakhir pada 30 Jun di belakang RM193.4 juta dalam pendapatan. Rakan sebaya yang paling rapat yang turut tersenarai adalah Engtex Group Bhd, yang kini didagangkan pada harga kepada nisbah pendapatan (PER) sebanyak 4.8 kali.Bunseng boleh mempunyai permodalan pasaran sebanyak RM100 juta jika ia ditetapkan pada PER yang serupa sebagai Engtex semasa penyenaraian. 


Artikel ini muncul di Berita Harian, 14 Julai, 2011.
Comments